Graag vertel ik u wat meer over ons beleid op duurzaamheid binnen ons bedrijf. Sinds kort hebben wij besloten een beleidsplan vast te leggen om duurzamer te werk te gaan. Al sinds de oprichting van de galerie in 1992, wordt er zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk gewerkt bij Bax Kunst. De kachel staat laag voor het ideaal klimatiseren van de kunst, de lichten staan niet aan wanneer het niet nodig is en wordt er zo veel mogelijk gerecycled.
Minder papiergebruik
Sinds januari 2018 zijn er nog grotere stappen gezet dan in de jaren ervoor, op het gebied van papierloos werken. Zowel de voorraadlijsten, inventaris en boekhouding zijn gedigitaliseerd. Het is de bedoeling om de dienstverlening voor eind 2020 papierarm te maken. 100% papierloos zal op korte termijn waarschijnlijk niet gaan, daarom noemen we het “papierarm”. Hierbij zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van gerecycled papier. Echter streven we er wel naar om vóór 2025 papierloos te werken.
Actueel thema
Nu het thema ‘duurzaamheid’ actueler wordt, hebben wij gemeend hier ons beleid helemaal op te vernieuwen/verbeteren. En om hier ook op te gaan investeren. Helemaal zelf bedacht is dit natuurlijk niet. De overheid en energiemaatschappijen drijven de prijzen enorm omhoog de laatste jaren. Door een aantal aanpassingen in ons bedrijf toe te passen, zoals LED verlichting en spaarlampen, zien wij al een verlaging in het verbruik en daarmee automatisch een lagere belasting van ons klimaat.
Wensen op lange termijn
Nu zijn wij enthousiast geraakt en willen op de langere termijn een aantal doelstellingen neer gaan zetten. Het pandis nog niet geheel energiezuinig. Dit willen we oplossen door bijvoorbeeld het pand verder te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of misschien een warmtepomp aan te schaffen. Maar voor nu zijn dit nog wensen die wij op langere termijn hopen uit te voeren.
Afval scheiden
Er is vooral in de lijstenmakerij afval dat verwerkt moet worden. In de werkplaats wordt er gewerkt met glas, papier, karton, houtsoorten, metalen, plexiglas, lijmsoorten en textielsoorten. Vanaf het begin werd er al bewust nagedacht over de scheiding van het afval. Bijvoorbeeld door onze papier- en glasbakken. Maar we vinden dat dit nóg beter moet. We willen het gebruik van plastic zoveel mogelijk reduceren. Bijvoorbeeld door restplastic specifiek te laten recyclen. Of door het plastic en lijmsoorten bij kunstenaars te brengen die het kunnen verwerken in kunstwerken. Wij zijn opzoek naar de mogelijkheden hiervoor. Om het gebruik van plastic te reduceren, willen we gebruik maken van minder wikkelfolie. In plaats hiervan gaan we gebruik maken van 60% afbreekbaar noppenfolie. Ook gaan we meer afvalpapier gebruiken als opvulmateriaal bij het inpakken en verzenden van de kunstwerken.
Art bags
In een art bag kan je de kunstwerken veilig en makkelijk mee nemen. Door deze te gebruiken, hoeft er geen plastic meer gebruikt te worden. Dit is waarom wij deze aan onze dienstverlening willen toevoegen in de loop van 2020. Wanneer u vaste klant bent in de kunstuitleen bijvoorbeeld, kunt u er dan voor kiezen om gebruik te maken van de art bag, een tas van textiel met ritssluiting. U schaft zelf de tas aan en geniet van het gebruiken hiervan. Wanneer u stopt als klant, kunt u de tas retourneren waarbij u een restbedrag krijgt uitgekeerd. Een volgende klant kan dan de tweedehands tas weer aanschaffen, en weer een volgende klant, zo verder totdat de tas is uitgeput. Zo draagt u ook een steentje bij aan een beter milieu.
Wij denken bewust na over een beter milieu in de toekomst. Heeft u naar aanleiding van dit artikel over ons beleid nog vragen, of misschien nog tips? Neem dan contact op met Bax Kunst.
Amber,
Stagiaire bax kunst
Ben je op zoek naar een kunstwerk en vind je het lastig om het juiste werk te vinden? Schakel dan onze hulp in via Whatsapp en stuur een foto van de plek waar je een kunstwerk wilt. Wij geven je advies en plaatsen een kunstwerk in de foto. Zo zie je direct hoe het staat. Geheel kosteloos en vrijblijvend.
– Redmer Bax, eigenaar Galerie Bax Kunst