Galerie Peter Bax

Aantal items: 0 Bedrag: € 0,00 bestellijst

kunstuitleen Sneek Sudwest Fryslan - ruim 400 kunstenaars in Stock

We need you! Word vriend van de Galerie

Word vriend van de Galerie

“Vraag je niet langer af wat kunst met je doet, maar  vraag je af wat jij  voor kunst kunt doen.”
Ook onze Galerie kan niet zonder Vrienden. Onze Vrienden voelen zich betrokken bij de Galerie en haar exposities en dragen de beeldende Kunst in Noord-Nederland een warm hart toe.

Word ook vriend van de Galerie en steun deze activiteiten voor slechts € 20,- per jaar. Geniet daarnaast van de vele voordelen die de vriendenpas je biedt. Stuur ons een e-mail om je aan te melden.
Deze vriendenpas geeft recht op speciale aanbiedingen voor Vrienden van de galerie, welke meerdere malen per jaar via de vriendenmail bekend worden gemaakt. Daarnaast krijg je standaard 10% korting op alle inlijstwerk en wordt je uitgenodigd op voorbezichtigingen van exposities.
Non-commerciële acties als kunsteducatie en een opstapplaats bieden voor debuterende kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door de steun van de vrienden van de Galerie.

Een paar voorbeelden:

- Regelmatig ontvangen wij groepen leerlingen of ouderen om Kunsteducatie op maat te bieden.

- In 2013 bestond de Waterpoort 400 jaar. Wij organiseerden met de steun van onze Vrienden een expositie waarbij 25 kunstenaars een Waterpoort schilderden in hun eigen discipline.

- Na deze Waterpoort expositie schreven wij, met steun van onze Vrienden, een kleurwedstrijd uit naar de basisschoolkinderen van de scholen in Sneek e.o. waarbij de prijswinnaars met hun kleurplaat in een echte Galerie kwamen te hangen. Daarnaast wonnen de jonge talenten leuke prijzen.

- Wij organiseren gemiddeld twee keer per jaar groeps exposities met gearriveerd maar ook jong talent. Onze Vrienden dragen hier aan bij.

- In januari 2016 hielden wij een expositie “Spiegelbeeld” met jonge grafici van het Grafisch atelier in Leeuwarden. Onze Vrienden maken het mogelijk om dergelijke exposities te organiseren.

- Met behulp van onder meer onze Vrienden organiseerden wij in het voorjaar van 2016 de kunstroute Stad & Platteland in Sneek en Oosthem.

Zullen we vrienden worden?
Mail naar info@baxkunst.nl of bel 0515 - 422 772
Ter plekke inschrijven kan natuurlijk ook!---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuwjaarstoespraak 2017

Beste aanwezigen,

Wees vanmiddag van harte welkom.

Wij starten meestal met een korte terugblik op het afgelopen jaar.

Wij laten een veelbewogen jaar achter ons, waar wij als vader en zoon nu gelukkig en tevreden op terug durven kijken. Met het deels wegvallen van Peter in het bedrijf, vergde het in het jaar 2016 een plotselinge andere indeling van de samenwerking. Maar hier gingen wij als natuurlijk goed mee om. Het knappe vind ik dat Peter zich in zijn deels noodgedwongen nieuwe rol als coach en creatief denker iedere dag in 2016 positief heeft ingezet. En ik weet dat dit soms niet makkelijk is geweest.

Ik wil ook dit voorjaar benoemen, waar in de afwikkeling van de samenwerking met Galerie Vromans na zes jaar, onze collega en vriend Jaap Molenaar ons ontviel. Wij maakten dit van dichtbij mee tijdens de verhuizing van een groot deel van de collectie. Zoals ik zei, een veelbewogen en emotioneel jaar.

Wanneer we het afgelopen jaar overzien, merken wij nog steeds een veranderde economische wereld. De grote crisis die in 2008 inzette, werkte op onze Galerie een paar jaar later door. Ondanks vele berichten van een aantrekkende markt, nu het economisch herstel toch écht inzette, staan wij als kunsthandel nog achterin de rij.

Het gezegde luidt: Zeven magere jaren en zeven vette jaren. Wij hebben het de laatste zeven jaar volgehouden, en gaan het ook de komende zeven jaar weer volhouden, omdat wij een ontegenzeggelijk geloof hebben in onze producten en kunstenaars.
Kunsthandelaar zijn is een bijzonder vak. Een galeriehouder moet over een enorm netwerk aan klanten en kunstenaars beschikken, kennis van de kunst hebben die hij verkoopt en een soort van zesde zintuig hebben om te weten wat de klant zou willen kopen. Kunst is voor een groot deel emotie en die moet je bij je klant kunnen aanvoelen. Dit is ook meteen het dankbare van het werk. Zo ontstaat een vertrouwensband met je relaties.

Sinds 1992 doen wij “iets” goed, en wanneer we er van uitgaan dat we de crisis achter ons hebben gelaten komen er echt wel weer mooie jaren aan. Dat “iets” is niet zomaar wat trouwens. Het is hard werken, niet stilzitten en altijd op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden in de markt. Wij prefereren kleinschaligheid, de persoonlijke benadering van klanten met daarin tijd en ruimte voor een gesprek, enthousiasme, goede service en het aldoor uitstralen van vriendelijkheid. Deze inspanningen kosten niets en wij voelen ons daarvoor ook al die jaren weer beloond.  

Met de reden om het winkelen bij ons een beleving te laten worden werd onze koffiehoek ingericht. Zo kunnen wij onder het genot van een kopje koffie nog beter met onze gasten in contact komen. En dat is nodig, zoals ik eerder vertelde. Te midden van onze giftshop, die mondjesmaat steeds beter begint te lopen.

Ook dit jaar doen wij graag een oproep u aan te melden als vriend van de galerie. Dit om de vele niet commerciële activiteiten en de educatieve programma’s voor groepen en scholieren te kunnen blijven uitvoeren. Zo houden we samen de cultuur ‘booming’. Natuurlijk zitten er voor u ook voordelen aan een vriendenpas, die uw donatie van € 20,- snel doen terugverdienen. Neem een folder mee of spreek mij of Peter straks maar aan.

In het nieuwe jaar neemt iedereen goede voornemens. Wij deden dit ook aan het begin van 2016. Helaas zijn wij niet in alles geslaagd.

Waar wij wel ons doel behaald hebben met het binden van nieuwe partners binnen de kunstuitleen onder bedrijven, is het aantal leden binnen de particuliere Kunstuitleen dit jaar stabiel gebleven terwijl wij voor een stijging wilden gaan.
De Juniorkunstuitleen heeft nog steeds niet gebracht wat wij er eerder van verwachten. Er worden met onze ophanden zijnde veranderingen in de bedrijfsvoering plannen gemaakt deze bedrijfstak af te bouwen. Jammer, maar voor 2017 maken wij een aantal bewuste keuzes. Het afstoten van de Juniorkunstuitleen betekent meer aandacht voor de bedrijvenkunstuitleen. De tak die wel goed loopt en waar naast educatie ook mijn hart ligt.

Wij houden het volste vertrouwen in ons product en gaan met veel enthousiasme door met het beter bekend maken van het fenomeen Kunstuitleen in 2017. Immers, waar er klanten stopten, begonnen er ook genoeg. Op naar meer nieuwe klanten!

Qua exposities hebben wij weer een bijzonder mooi jaar mogen beleven.

Misschien met iets minder bezoekers maar wel uit een veel groter gebied. Wij noemen hier o.a. de bezoekers uit België, Duitsland, Denemarken, Australië, Zuid-Afrika en uit alle streken van ons land die ons vaak gericht komen bezoeken.
Voor 2017 staan er opnieuw een aantal interessante exposities gepland. Ik ben blij te melden dat wij rond zijn met de Belgische gerenommeerd kunstenaar Erwin de Bie, die komt exposeren in februari. Daarnaast verwelkomen wij dit jaar onder meer Jaap van Dijk, Theo Wolfs, Hinke Veenstra en Wigle Engelsma. Dit jaar is ook een jubileumjaar, want op 16 april bestaat onze galerie met zijn lijstenmakerij en kunstuitleen 25 jaar.

2017 wordt voor ons ook een jaar waarin wij onszelf toeleggen op een aantal nieuwe doelstellingen.

Het wordt voor ons ook een boeiend jaar waarin wij vele nieuwe uitdagingen willen aangaan en waar het stuur met minder handen wordt vastgehouden. Symbolisch mikken vader en zoon op de maand april om de bedrijfsoverdracht financieel en emotioneel af te ronden. Natuurlijk zetten wij er op in dat Peter nog hand en spandiensten zal verlenen in de komende jaren.

Wat ook gaat veranderen is dat onze Meet & Greet diners niet meer zullen plaatsvinden. Hoewel deze prachtige ontmoetingen binnen de kunst vijf jaar lang hun werk hebben gedaan, bleken deze wel erg arbeidsintensief. Voor 2017 komen wij met een zeer vernieuwend plan om onze acht exposities te laten adopteren door het bedrijfsleven. Peter vertelde hier al over. Dit project gaat slagen, zodat wij een blijvend podium kunnen bieden voor beeldend kunstenaars in Noord-Nederland.
Wij zetten de samenwerking met het Cultuur Kwartier onverminderd voort. Ook daar komen er weer mooie exposities aan en onderzoeken wij de mogelijkheden tot een nieuw project in april.
Ons voornemen om na zeven jaar onze online business te intensiveren met een hernieuwde website zullen wij alle kracht bijzetten dit jaar. Een grote wens voor ons bedrijf, omdat hier ook voor een kunsthandel en kunstuitleen nog gigantisch veel mogelijkheden liggen. Zo vinden wij meer aansluiting bij een jongere doelgroep die een meer digitale levensinrichting heeft. Naast handel kan men straks ook online inschrijven of proefplaatsingen aanvragen. Echt een prachtig plan, waar we veel zin in hebben. Maar voor deze en andere investeringen geldt dat wij dit alleen uitvoeren wanneer wij alle benodigde middelen zelf verzameld hebben.

Kortom: Het jaar 2017 gebruiken Peter en ik ons gezonde verstand. Met weinig drastische veranderingen of wilde plannen, slechts wensen. Never change a winning team.
We gaan voor een mooie bedrijfsoverdracht, goede onderlinge afspraken voor de toekomst maar ook vooral met veel frisse zin het jaar tegemoet.

Wij wensen u een kunstzinnig en creatief 2017. Samen met u hopen wij er een bijzonder jaar van te maken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwjaarsbijeenkomst


Om het nieuwe jaar met u in te luiden nodigen wij u graag uit op zaterdag 7 januari 2017, om 16.00 uur voor een nieuwjaarsbijeenkomst met goede gesprekken uit heden en verleden. Dit onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte uitgenodigd tijdens deze jaarlijkse traditie.

Er zal tevens een korte nieuwjaarstoespraak gehouden worden over de op handen zijnde ontwikkelingen binnen ons bedrijf.

Wij hopen u te ontmoeten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrienden maken is een kunst. Profiteer mee van de Vriendenweken bij Bax Kunst.


Hoe werkt de actie
Ieder nieuw lid betaalt geen inschrijfgeld en is de eerste twee maanden gratis lid van de Kunstuitleen **.

Word lid en draag je enthousiasme uit!

 • Bij het aanbrengen van een vriend die zich ook inschrijft bij Bax Kunst, waardeer je de eigen korting op van 2 maanden naar 6 maanden gratis Kunstuitleen.

 • Bij het aanbrengen van twee vrienden die zich ook inschrijven bij Bax Kunst, waardeer je de eigen korting op van 6 maanden naar 12 maanden gratis Kunstuitleen.

 • Bij het aanbrengen van drie vrienden die zich inschrijven bij Bax Kunst, waardeer je de eigen korting op van 12 maanden naar 24 maanden gratis Kunstuitleen.
Iedere aangebrachte vriend profiteert ook mee en ontvangt de oorspronkelijke aanbieding van twee maanden gratis kunstuitleen, zonder inschrijfgeld.

** De gratis maanden zijn altijd exclusief spaartegoed.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De kunstroute duurt tot en met 28 mei 2016. Er wordt werk gepresenteerd van de kunstenaars Peter Bonnema, Rini van Dam, Liesbeth Dedert, Aat van Dijk, Tjabel Klok, Theo Koster, Anke van der Kwaak, François Lodewijckx, Anneke van der Meulen, Anneke Peereboom, Jan Potma, Frank Rosen, Aad Schram, Robertus Schrijver, Jan van Tuinen, Hinke Veenstra, Johan Verbeek, Bram Vermeulen, Far Wevers, Annemarie IJssels en Saskia Zuiderduin.

Openingstijden
Gedurende de expositieperiode kennen de expositielocaties verschillende openingstijden. Op iedere expositielocatie liggen flyers met de fiets/wandelroute hierop aangegeven. Iedere bezoeker aan alle locaties die de flyer laat afstempelen bij de locaties, maakt hiermee kans op 1 jaar gratis kunstuitleen.

1
Galerie Bax Kunst
Singel 82 – Sneek

Open: di. t/m vr. 13:30 – 18:00u. za. 10:00 – 17:00u.

Jan Potma
Hinke Veenstra
Johan Verbeek
Aad Schram
François Lodewijckx
Anneke Peereboom
Peter Bonnema
Anneke van der Meulen
Tjabel Klok
Anke van der Kwaak

2
Galerie Oosthem

Hernepaed 4 – Oosthem

Open: do., vr. & za. 11:00 – 17:00u.

Jan van Tuinen
Frank Rosen
François Lodewijckx
Peter Bonnema
Far Wevers
Aad van Dijk
Rini van Dam
Liesbeth Dedert
Saskia Zuiderduin

3
Hotel / Rest. De Daaldersplaats

Stationsstraat 66 - Sneek

Open: ma. t/m do. vanaf 8.00 - 22.00 u. za. en zo. vanaf 16.00 u.

** Bij bezoek aan deze locatie krijgt u hier de tweede kop koffie/thee gratis. Coupon hiervoor wordt verstrekt bij locatie 1.


Aad van Dijk
Theo Koster

4
Theater Sneek

Westersingel 28 – Sneek

Open: di. t/m vr. 11:00 – 18:00 u. za. 14:00 – 17:00 u.

Robertus Schrijver
Bram Vermeulen

5
Kunstencentrum Atrium

Oud Kerkhof 11 - Sneek

Open: ma. t/m vr. 9.00 - 22.00 u. (Meivakantie van 25-4/8-5 + 16-5 gesloten) Za. geopend vanaf 13.00 u. m.u.v. 21-5

Jan van Tuinen
Hinke Veenstra
Annemarie IJssels
Far Wevers
Johan Verbeek
Jan Potma
Rini van Dam
Liesbeth Dedert

De expositie duurt t/m 28 mei 2016.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nieuwjaarsbijeenkomst druk bezocht


Ook dit jaar kon Galerie Bax Kunst een groot aantal bezoekers tijdens de opening en de nieuwjaarsbijeenkomst verwelkomen. Hieronder leest u de volledige toespraak :

Wij heten jullie allen bijzonder welkom op onze traditionele nieuwjaarsbijeenkomst. Mede door jullie aanwezigheid zien wij het jaar 2016 met veel enthousiasme tegemoet.
Wij starten meestal met een korte terugblikblik op het afgelopen jaar.
Een bedrijvig jaar, waar wij, hoewel de jaarcijfers nog niet bekend zijn, toch zeer tevreden op terug willen kijken. We zijn ons er nog steeds van bewust dat we in een ander economisch klimaat terecht zijn gekomen en dat handhaving daarin al van grote betekenis mag zijn.  Daarvan uitgaande zijn wij tevreden wat wij als vader en zoon, ook dit jaar weer hebben mogen presteren. Dit durven wij met trots uit te spreken.

Vorig jaar gaven wij al aan dat het hard werken is voor minder, elke dag opnieuw, zes dagen in de week. Maar wij zijn ons er van bewust dat je alleen daardoor je succes bereikt. Afwachten is nog steeds geen optie vandaar dat wij ons blijven inzetten en steeds op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden in de markt.
Waar grote winkelketens en organisaties omvallen geloven wij steeds meer in het overleven van de ‘kleine ondernemer’ en hun onderlinge samenwerkingsverbanden.
Wij prefereren steeds meer de kleinschaligheid, de persoonlijke benadering van klanten met daarin tijd en ruimte voor een gesprek, een goede service en het aldoor uitstralen van vriendelijkheid en enthousiasme. Deze inspanningen kosten niets en wij merken dat wij daarvoor weer zijn beloond ook in het afgelopen jaar.  

Juist om het winkelen steeds meer als een beleving te beschouwen is er voor in de zaak ons ‘Kunstcafé’ gecreëerd. Inmiddels ook een ontmoetingsplek voor kunstenaars en vrienden van de galerie. Hier verkopen wij onder andere kunstkado’s. Onder het genot van een kopje koffie hopen wij zo nog beter met onze gasten in contact te komen. Nodig, omdat het aanschaffen van kunst veelal met emotie heeft te maken. Deze aankopen zullen minder snel plaats vinden via onze webwinkel. Wij weten dit en houden ook hier rekening mee. Daarom kunt u buiten onze reguliere openingstijden een afspraak met ons maken om onder onze volledige aandacht uw aankoopkeuze te kunnen bepalen.

In het nieuwe jaar neemt iedereen goede voornemens. Wij deden dit ook aan het begin van 2015. Helaas zijn wij er niet in geslaagd deze allemaal te vervullen.

Het aantal leden binnen de particuliere Kunstuitleen is niet noemenswaardig gegroeid. En ook onze Juniorkunstuitleen heeft nog niet gebracht wat wij er van verwacht hadden. Dit ondanks onze vele inspanningen zoals deelname aan de frUITMARKT, de activiteitenweken deze zomer met vele aanbiedingen en de tomeloze inzet van onze stagiaires. Wij houden echter het volste vertrouwen in ons product en gaan met veel enthousiasme door met het beter bekend maken van het fenomeen Kunstuitleen in 2016.
De ontstane trend waarin men meer en meer over gaat van bezit naar gebruik neemt de laatste tijd ook een grote ontwikkeling. Hieronder vallen naast auto’s nu ook allerlei andere artikelen zoals trendy koptelefoons, maar denk ook eens aan bedrijven als Spotify of Uber. Voor ons is dit begrip nooit anders geweest: Eigenlijk zijn wij dus voorlopers op dit gebied en moeten ons voordeel doen met deze trend. Daarnaast stemmen de tekenen van een aantrekkende huizenmarkt ons ook meer en meer tevreden.

Het woord ‘Samen’ blijft voor ons centraal staan, ook  in 2016.
Wij deden een oproep u aan te melden als vriend van de galerie. Dit om de vele niet commerciële activiteiten en de educatieve programma’s voor groepen en scholieren te kunnen blijven uitvoeren. Deze programma’s en onze non-commerciële activiteiten als het geven van lezingen en het organiseren van een dichtersmiddag dwingen ons om u opnieuw aan te sporen vriend te worden van onze galerie. ‘Samen’ willen wij het culturele klimaat in deze stad en de regio hoog houden. En natuurlijk zitten er voor u ook voordelen aan een vriendenpas, die uw donatie van €20,- snel doen terugverdienen.
Zij die zich inmiddels al wel hebben aangemeld willen wij vanaf deze plek van harte dank zeggen. Zo werd er onder meer door deze steun in 2015 een drie weken lange lessenserie gehouden op de Dalton St. Jozefschool in Lemmer. De groepen 1 t/m 8 leerden er over CoBrA kunst. Naast het ontwikkelen van ons educatieve materiaal maken de vrienden het ook mogelijk om jong talent een blijvend podium te bieden in onze Galerie. De huidige expositie ‘spiegelbeeld’ die hier zojuist geopend werd met daarin werken van Nellie de Boer, Sarai de Haan, Dennis Keeskamp, Saskia van Montfort, Kristi Neider en Kristin Stobbink is hiervan een bewijs. Dit zijn allen jonge startende, voor ons veel belovende kunstenaars.

Over de bedrijven kunstuitleen waarmee wij actiever zijn, waren wij in 2014 meer tevreden. Ook hier is geen grote stijging in het klantenaantal waar te nemen.
Ons voornemen is dan ook dat wij ons hier in 2016 opnieuw op willen gaan focussen en hopelijk met meer succes. Want wij geloven nog steeds in het herstel van het economisch klimaat en daar moeten wij het, naast de gunfactor, ook van hebben.
Wij zijn er van overtuigd dat de manier waarop een bedrijf ingericht is heel belangrijk is. Kunst speelt daarbij een belangrijke factor en het is aangetoond dat het meehelpt om stress te verlagen en het ziekteverzuim te reduceren. Cultuur is net als eten en drinken nodig om lichaam en brein gezond te houden.

Qua exposities hebben wij weer een bijzonder mooi jaar mogen beleven.
Met meer bezoekers dan het jaar daarvoor en bijna een verdubbeling van het aantal volgers van onze Social Media kanalen.
De expositie ‘Jan van der Meulen 80 jaar’ was in vele opzichten het hoogtepunt van ons expositiejaar. Een expositie met maar liefst 80 schilderijen, gehouden in onze Galerie, Theater Sneek en in het Kunstencentrum Atrium. Waar de spits werd afgebeten met een fantastische muzikale performance. Een experiment dat hier zeker een vervolg zal krijgen. We mochten ook voor deze geslaagde expositie vele bezoekers zelfs uit het buitenland ontvangen. Enkele van deze werken hangen nu nog in de koffiecorner van het Atrium en in de foyer van het Theater Sneek. Bij Restaurant de Daaldersplaats worden momenteel nog de staaldrukken van Jan van der Meulen geëxposeerd. Ook hier geldt dat je het samen moet doen, ook met collega ondernemers en instellingen uit de regio.
Ook hebben wij een debuut-expositie mogen inrichten van de Sneker ‘kunstenaar’ Jeroen Deen. Zijn stadsgezichten hebben er voor gezorgd dat onze galerie veel werd bezocht en besproken door bezoekers uit stad en regio. Alle exposities zijn steeds in combinatie geweest met prachtig ruimtelijk werk waaronder keramiek van Edith Madou, bronzen objecten van Peter Hein en de bijzondere mozaïekkunst van Nanne Wilders.

Voor 2016 staan er opnieuw een aantal interessante exposities gepland.
Voorbereidingen zijn getroffen voor een prachtige overzichtstentoonstelling met kunst van de internationale topcollectie die onze Galerie rijk is vanuit de collectie Vromans. Dit gaan wij doen samen met Far Wevers en zijn Galerie Oosthem. Hierbij wordt een fietsroute georganiseerd. Ook proberen wij nog in dit jaar de onderhandelingen met Valeriu Buev, een vroegere exposant, rond te krijgen. Een kunstenaar van hoog aanzien uit Moldavië. Vanaf 20 februari organiseren wij een expositie met een groot aantal niet eerder getoonde werken van de Friese kunstenaar Pier Feddema. Kortom, wij beloven dit jaar weer acht exposities van het hoogste niveau te presenteren.
Onze Meet & Greet diners of expositie openingen worden met ingang van dit nieuwe jaar in overleg met de exposerende kunstenaars afwisselend op elkaar afgestemd. Dus een georganiseerde opening in plaats van de inloop dag, of ter afsluiting van de expositie, een Meet & Greet diner.

2016 wordt voor ons ook een jaar waarin wij onszelf toeleggen op een aantal nieuwe doelstellingen.

Zo wordt, naast onze zojuist gedane belofte ons sterk te maken voor onze Kunstuitleen voor particulier en bedrijf, onze samenwerking met het Cultuur Kwartier Sneek verder geïntensiveerd in 2016.
Ook willen wij nog meer een verbinding zijn tussen de kunst en de jongere generatie. Dit in de vorm van het blijven ontwikkelen van educatieve programma’s op maat, en het blijvend trachten een Galerie te zijn waar ook jonger publiek welkom is en geïnteresseerd raakt en blijft binnen de kunstwereld. Hiermee bedoelen wij ook jonge starters die wij hier vaker hopen te begroeten.

Wij wensen u een kunstzinnig en creatief 2016. Samen met u hopen wij er een bijzonder jaar van te maken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om het nieuwe jaar met u in te luiden nodigen wij u graag uit op zaterdag 9 januari 2015, om 16.00 uur voor een nieuwjaarsbijeenkomst met goede gesprekken uit heden en verleden. Dit onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte uitgenodigd tijdens deze jaarlijkse traditie.

Er zal tevens een korte nieuwjaarstoespraak gehouden worden over de op handen zijnde ontwikkelingen binnen ons bedrijf.

Wij hopen u te ontmoeten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Junior-Kunstkijkdagen in Sneek

Op zaterdag 31 oktober en zaterdag 7 november kunnen kinderen en jongeren t/m 18 jaar deelnemen aan de Junior-kunstkijkdagen in Sneek, georganiseerd door Galerie Bax Kunst. De expositie “Jan van der Meulen 80 jaar” met tachtig schilderijen en diverse objecten in Galerie Bax Kunst, Kunstencentrum Atrium en Theater Sneek vormt de aanzet. De kijkdagen duren van 13:00 – 17:00 uur.

Al een aantal jaren heeft Galerie Bax Kunst veel aandacht besteed aan Kunsteducatie. Dit met als intrinsieke doel jeugdige belangstelling voor Kunst & Cultuur te kweken. Galeriehouder Redmer Bax: “Deze expositie vormt eigenlijk een gezonde dosis ‘educatieve vitaminen’ voor kinderen. Kunst en cultuur daagt de hersenen uit om sleutelvaardigheden te ontwikkelen zoals zien, experimenteren en ruimtelijk denken. Vele vaardigheden die van groot belang zijn in de ontwikkeling van de jeugd.”

Met deze “Junior-kunstkijkdagen” wil de Galerie de belangstelling voor hedendaagse kunst onder de aandacht brengen bij het jonge publiek. De vele kleurige kunstwerken van Jan van der Meulen zijn aansprekend voor jong en oud.

Speurtocht
Ouders en/of verzorgers van de kinderen kunnen een speurtocht afhalen in de Galerie en starten hier ook. Hierna bezoeken zij het Kunstencentrum Atrium en Theater Sneek, alles op korte loopafstand. Afsluitend wordt de speurtocht weer ingeleverd in de galerie en staat er een glaasje fris klaar voor de jonge deelnemers. Kinderen en/of ouders hoeven zich van tevoren niet aan te melden.

Deelname is volledig gratis. Onder de deelnemers die de speurtocht inleveren wordt aan het einde van de twee kijkdagen een aantal maanden gratis JuniorKunstuitleen verloot.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaterdag 3 oktober opent de expositie met daarin een overzicht van kunstwerken van Jan van der Meulen, die deze zomer zijn tachtigste verjaardag mocht vieren. Een feestje dat de Galerie eens in de vijf jaar samen met Jan mag vieren.

De expositie wordt om 16.00 uur geopend in Galerie Bax Kunst. Aansluitend wordt er naar het Theater Kunstencentrum Atrium verwezen, een wandeling van ongeveer 5 minuten. Hier wordt een speciale muzikale performance gegeven ter ere van dit jubileum. Er wordt een ode gebracht aan de kunstenaar Jan van der Meulen, zijn geprojecteerde beelden worden versterkt door een muzikale performance van muzikant Bé Meiborg, onder begeleiding van toetsenist Felix Degenaar en drummer Steve Altenberg. Dit zal om 17.15 uur plaatsvinden.

Dit concert is een samenwerking tussen galeriehouders Redmer en Peter Bax en directeur van het Atrium Lieuwe Toren. Zij verwachten de komende periode de handen verder ineen te slaan.

Wilt u dit openingsconcert in de Theaterstudio ook bijwonen? Er is slechts plaats voor 65 personen. Het concert en de opening zijn geheel gratis. Haast u en reserveer telefonisch (0515 – 422 772) of via een e-mail naar info@baxkunst.nl .

Uiteraard geldt vol = vol in volgorde van aanmelding.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bax Kunst neemt deel aan de frUITmarkt

Zaterdag 12 september vindt de tweede editie van de frUITmarkt plaats! De eigen Súdwest Fryske Uitmarkt op, rond en langs de Kerkgracht en de Westersingel in Sneek. Galerie Bax Kunst behoort net als vorig jaar tot de deelnemers.

Neem een voorproefje van het nieuwe seizoen op de verschillende podia, variërend van lokaal talent en singer-songwriters tot koren en bands. Doe je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cultuur op bij de diverse stands van instellingen en aanbieders uit heel de gemeente: een scala aan smaken voor jong en oud. Stil je culturele honger door deel te nemen aan workshops en activiteiten en lest je dorst op één van de zomerse terrassen aan de Elfstedenroute.  Komt dus langs op de frUITmarkt want Cultuur is gezond!

Bax Kunst heeft speciaal voor jonge kunstliefhebbers een educatief programma samengesteld.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Galeriewinkel

Sinds kort hebben wij voorin de Galerie een mooie kunst/cadeauhoek met KunstKantine gecreëerd. Vanaf heden kunt u voor kunst- , design-  en kunsthobbyartikelen ook bij Bax Kunst terecht.

Kom snel eens langs en laat u verrassen door de veelzijdigheid aan nieuwe artikelen in onze vaste voorraad.

Nieuw in onze collectie:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koningsdagaanbiedingen

Heeft u belangstelling voor één van deze zeefdrukken, stuur een mail naar info@baxkunst.nl of bel voor reservering 0515 422772
(Aanbiedingen zijn geldig t/m zaterdag 2mei).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zeefdruk
Henk Beeuwkes - Koningin Beatrix

Normale prijs €330,00

Nu voor € 165,00

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zeefdruk
Kai Ta Urano - Koningin Beatrix
(in BARTH - lijst met plexiglas)

Normale prijs €550,00

Nu voor € 275,00
 
 
 
 
 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kunsteducatie

Op 14 en 16 april 2015 waren de Kunst & Cultuurdagen in volle gang bij Bax Kunst. Meer dan 120 leerlingen van RSG Magister Alvinus en Bogerman in Sneek volgden een Kijkworkshop in de Galerie. Alle leerlingen waren zeer enthousiast en werden hartelijk ontvangen.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- STAGIAIR GEEFT PRESENTATIES IN GALERIE & KUNSTUITLEEN
- PRESENTATIEDAGEN OP ZATERDAGEN 28 MAART & 4 APRIL
- AANMELDEN KAN VIA INFO@BAXKUNST.NL OF 06 – 28 22 30 41

Een creatief bedrijf houdt van creatieve uitingen om naamsbekendheid te vergaren. Mark van Dalen (19) uit Sneek, Mbo student, heeft na uitvoerig onderzoek naar de bekendheid van Bax Kunst in de regio een bijzonder projectplan opgesteld om met name de Kunstuitleen onder een breed publiek te presenteren.


Afstudeerproject
Mark van Dalen studeert Marketing & Communicatie niveau 4 aan de ROC Friese Poort in Sneek. Het plan vormt zijn afstudeerproject. Zelf vertelt hij er enthousiast over: “Mijn idee is voortgekomen uit een enquête die ik grootschalig heb uitgezet in de omgeving. Men bleek het bedrijf goed te kennen en iedereen was er zeer enthousiast over. Maar wanneer ik over Kunstuitleen begon, bleek lang niet iedere ondervraagde hier mee bekend. Zonde, want ik vind het dé ideale kans om op een betaalbare manier echte kunst in huis te hebben, zonder het te moeten bezitten. Ik heb nu presentatiedagen op poten gezet om zoveel mogelijk ambassadeurs voor de Kunstuitleen van Bax Kunst te werven. Mensen die er namelijk bekend mee raken, krijgen er spontaan zin in.”
Op zaterdag 28 maart en op zaterdag 4 april worden steeds vier presentaties voor jong en oud uitgevoerd door Mark. Twee op de ochtend  en twee ’s middags. De deelnemers krijgen een uitgebreide rondleiding door het bedrijf en komen meer te weten over de exposities. Van Dalen: “Aan het einde van deze presentatie mag iedere deelnemer zich ambassadeur van de Galerie noemen”. Voor de presentaties geldt gratis entree.

Stagebedrijf
Al drie schooljaren is Bax Kunst leerbedrijf voor Mbo stagiaires die opleiding aan ROC Friese Poort in Sneek volgen. Zij zorgen er een deel van hun verblijf voor dat de website gevuld wordt met de immense kunstcollectie, die zo’n 5.000 beelden, schilderijen en grafische kunst omvat. Hiernaast voeren stagiaires onderzoeken uit en zorgen voor bekendmaking van exposities, manifestaties en weetjes op Social Media.
Mark van Dalen zorgt er voor dat een bezoek aan de Galerie, Lijstenmakerij en Kunstuitleen de moeite meer dan waard is. Geïnteresseerden kunnen zich eenvoudig aanmelden via zijn telefoonnummer 06 28 22 30 41 of via info@baxkunst.nl .

Mark van Dalen
Stagiair BAXKUNST.nl
Singel 82
8601 AM Sneek

06 - 28 22 30 41
info@baxkunst.nl
www.baxkunst.nl

Volg ons op:
Facebook: www.facebook.com/BaxKunst
Twitter: @baxkunst

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BLIKSEMBEZOEK JANNEWIETSKE DE VRIES EN HANS KONST BIJ BAX KUNST IN SNEEK

Op zaterdagmiddag 7 maart was het campagneteam van Jannewietske de Vries en Hans Konst, in aanwezigheid van Tweede Kamerlid Jacques Monasch, voor de Provinciale Statenverkiezingen op pad. In Sneek bracht Jannewietske speciaal een bezoek aan Galerie Bax Kunst. Dit vanuit haar culturele portefeuille.

Tijdens het kort maar krachtige bezoek werd een rondleiding gedaan door de expositie “Water is oneindig” met olieverfschilderijen van Igor Kusmirak en keramische objecten van Edith Madou. De thema expositie wordt druk bezocht en is er één van de acht jaarlijkse exposities van de Galerie.

Ook werd door Jannewietske en galeriehouder Redmer Bax specifiek gesproken over de educatieve insteek van Bax Kunst. Als docent geeft Bax voor jong en oud kunstlessen binnen de Galerie en op locatie. Hiernaast is er vanuit Bax Kunst een bijdrage bij het ontwikkelen van lesmateriaal binnen de KeK-regeling in samenwerking met de organisatie Akte 2 in Súdwest-Fryslân.
Voor beide partijen een aangename ontmoeting op deze zaterdagmiddag.

De expositie duurt t/m 28 maart 2015.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Zaterdag 3 januari 2015 werd door Redmer Bax de nieuwjaarstoespraak voorgedragen. U kunt hem hieronder nalezen.

NIEUWJAARSTOESPRAAK 2015

Wij heten jullie allen bijzonder welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst die inmiddels een traditie is gaan worden. Door jullie aanwezigheid zien wij het jaar 2015 met veel enthousiasme tegemoet.
 
Wij blikken terug op een bedrijvig en veelbewogen jaar.
Waar wij, ondanks een magere start en hoewel de jaarcijfers nog niet bekend zijn, toch zeer tevreden op terug kunnen kijken. We zijn ons er van bewust dat we in een ander economisch klimaat leven dan een aantal jaren geleden. En daarvan uitgaande zijn wij tevreden wat wij als vader en zoon, met alle perikelen die daar bij horen, ook dit jaar weer hebben mogen presteren. Dit durven wij met trots uit te spreken.
Het is hard werken voor minder, elke dag opnieuw, zes dagen in de week. Maar wij zijn ons er van bewust dat je alleen daardoor je succes bereikt. Afwachten is geen optie.

In het nieuwe jaar neemt een ieder zijn of haar goede voornemens. Wij deden dit ook aan het begin van 2014. Helaas zijn wij er niet in geslaagd deze allemaal te vervullen.
Ondermeer een lang gekoesterde wens, een startkapitaal te vergaren door een vrijwillige bijdrage te vragen aan galeriebezoekers voor een rolstoellift, hebben wij niet kunnen realiseren. De ingekomen bijdragen van bezoekende gasten hebben bij lange na niet tot het gewenste resultaat geleid. Wij kondigen u nu aan dat wij het geringe bedrag dat wij vergaarden voor dit doel, zullen doneren aan stichting KiKa. Hier kom ik later op terug.
 
Het aantal leden binnen de particuliere Kunstuitleen is ook nog steeds niet noemenswaardig gegroeid. En ook onze Juniorkunstuitleen heeft nog niet gebracht wat wij er van verwacht hadden. Ondanks vele (nog op handen zijnde) inspanningen, tomeloze inzet en aansprekende acties als de Elfstedenactie die onze vorige stagiair Aron Dongelmans initieerde. Echter houden wij vertrouwen in ons product en gaan met veel enthousiasme door met het beter bekend maken van het fenomeen Kunstuitleen in 2015. Onze huidige stagiair Mark van Dalen zal er zijn afstudeerproject van maken. De tekenen van een aantrekkende huizenmarkt stemmen ons ook meer dan tevreden.

Het woord ‘Samen’ dat wij vorig jaar al introduceerden, blijft voor ons centraal staan, ook  in 2015. Wij deden een oproep u aan te melden als vriend van de galerie. Voor de vele niet commerciële activiteiten en de educatieve programma’s voor groepen en scholieren kunnen wij niet zonder uw steun. Deze programma’s en het feit dat wij ruimte willen blijven bieden aan startende kunstenaars dwingen ons om u opnieuw aan te sporen vriend te worden van onze galerie. ‘Samen’ willen wij het culturele klimaat in deze stad en de regio hoog houden. En natuurlijk zitten er voor u ook voordelen aan een vriendenpas, die uw donatie van €20,- snel doen terugverdienen.  

Over de bedrijvenkunstuitleen waarmee wij sinds eind 2013 actiever zijn, zijn wij meer tevreden.  We hebben een aantal interessante cliënten aan ons kunnen binden, die binnen hun bedrijf nu prachtige kunst hebben hangen. Ook weer een teken dat de economische markt weer wat aantrekt. De manier waarop een bedrijf is ingericht is heel belangrijk. Kunst helpt mee om stress te verlagen en het ziekteverzuim te reduceren. Cultuur is net als eten en drinken nodig om lichaam en brein gezond te houden.

Qua exposities hebben wij een bijzonder mooi jaar mogen beleven. Met opnieuw vele bezoekers. Bijzonder daar wij met enkele exposities kunstenaars en vrienden geëerd hebben, maar ook waar wij het bedrijf Weduwe Joustra een podium hebben geboden in het kader van hun 150 jarig jubileum. Non profit, maar wel met een hoog bezoekersgehalte aan onze galerie. Ook hier geldt je moet het samen doen, ook met collega ondernemers uit de regio.

De expositie ‘Hommage aan Bram Vermeulen’ was in vele opzichten het hoogtepunt van ons expositiejaar. We mochten hiervoor vele bezoekers uit binnen- en buitenland ontvangen en hebben een lang gekoesterde wens, het uitgeven van een boek ‘Bram, de schilder’ kunnen starten. Middels een eigen opgezet crowdfunding systeem wisten wij veel financiële steun te werven voor dit project en we zijn ruim over de helft. Het is echter nog niet voltooid en hopen in de nabije toekomst meer sponsors te strikken, zodat het boek en een drietal zeefdrukken er in 2015 gaan komen.
Met de schilderijen van François Lodewijckx, een zeer gewaardeerd kunstenaar waarvan wij, na zijn overlijden, alle werken in beheer hebben gekregen hebben wij een prachtige expositie ingericht, die nu nog voor een deel te zien is in Restaurant de Daaldersplaats.
Ook hebben wij het heel fijn gevonden om in het voorjaar een eerbetoon aan onze dierbare vriend Wim Vromans te brengen, met een expositie van internationale allure. Vol grote kunstenaars uit zijn collectie die al ruime tijd geleden geheel werd ondergebracht in onze galerie. Namen als Bram van Velde, Hans Hartung, Lucebert, Pierre Aleschinsky, Vasily Kandinsky, Horacio Garcia Rossi en vele anderen. Deze expositie was tevens te zien in het Theater Sneek en het Kunstencentrum Atrium. Hier geldt ook dat je het samen moet doen want ook met deze twee instellingen onderhouden wij een nauw samenwerkingsverband. Wij proberen dit jaar de samenwerking dan ook verder uit te breiden.

Alle exposities zijn steeds in combinatie geweest met prachtig ruimtelijk werk. Ik noem er even een paar, keramiek van Anke van der Kwaak en Janneke de Regt en brons van Els Slot. Ook zijn we met succes gestart als verkooppunt van de Elephant Parade.

Voor 2015 staan er opnieuw een aantal interessante exposities gepland waarvan wij om te beginnen willen noemen de groeps-expositie die hier vanmorgen is gestart met een inloopdag. Met werk van Henk Beeuwkes en Cécile de Bruyn uit onze vaste collectie en werk van de Braziliaanse kunstenaar Jussara Age uit de collectie Vromans. Annemarie IJssels, Gerard Galema en Christiaan Afman exposeerden hier eerder solo of in groepsverband en voor Erik Zwezerijnen staat in april een solo expositie gepland.
Verder haal ik hier graag aan de debuut-expositie van de Sneker ‘kunstenaar’ Jeroen Deen in augustus en misschien wel het hoogtepunt in ons programma van 2015, de voor oktober geplande expositie van Jan van der Meulen die dan 80 jaar is geworden. Zijn laatse solo expositie hielden wij hier vijf jaar geleden ter gelegenheid van zijn 75 e verjaardag.
2015 vormt ook de start van een aantal veranderingen binnen ons bedrijf.
Te beginnen met de naamgeving. In 2015 krijgt ons bedrijf een nieuw gezicht: Ons logo is inmiddels aangepast en onze naam eveneens. Met ingang van het nieuwe jaar gaan wij als BAXKUNST.nl met als toevoeging Lijstenmakerij, Galerie & Kunstuitleen door het leven. Een nieuwe naam die een betere vertegenwoordiging is van vader & zoon binnen één bedrijf. Zonder aantasting van onze vertrouwde service en diensten. Ook hopen wij met deze naam, met daarin een verwijzing naar onze webshop, voor kunstminnend publiek nóg beter bereikbaar te worden. Immers, onze mening is dat kunst voor iedereen toegankelijk is, behoort te zijn en moet blijven. Onze goed bezochte website toont binnenkort 5.000 werken van meer dan 450 kunstenaars.


Nog een verandering:
De donderdagse koopavond komt te vervallen. Wij houden daarbij wel rekening met enkele vaste bezoekers van de donderdagavond. Zij kunnen na een telefonische afspraak nog steeds terecht.

Intern verandert de zaak ook. Het plan is om onze koffiecorner te verplaatsen naar beneden, voor in de zaak. Als eerste stapt u dan ons ‘Kunstcafé’ binnen waar wij geleidelijk aan meer kunstgerelateerde cadeauartikelen willen gaan verkopen. Met een kopje koffie en een drabbelkoek hopen wij nog beter met onze gasten in contact te komen. De lijstmodellen die wij al sinds 1992 in de entree van onze zaak presenteren, komen dichter bij de werkplaats waar ook de ‘inlijstbalie’ komt te staan. Dit om u in een wat rustiger omgeving en op de beste manier te kunnen adviseren. Ook krijgt onze externe opslag inpandig een ruimte. Dit alles zal in de komende tijd geleidelijk worden uitgevoerd zonder dat onze gasten er hinder van zullen ondervinden.

En, hoewel wij ons verhaal al sinds de zomer ventileren, voor velen van u misschien toch nog een nieuwtje, ons pand gaat vanaf heden in de verkoop. Mocht dit binnen nu en enkele jaren verkocht geraken dan gaat, in hoofdzaak, Redmer verder met BAXKUNST.nl op een nieuwe locatie. Peter zal en wil voor zijn opvolger steeds meer ruimte creëren maar hoopt ook daarna nog een rol van betekenis te kunnen blijven vervullen waar zij beide nog lang profijt van hopen te kunnen hebben. Deze mededeling maakt ook duidelijk dat wij verder afzien van de plannen voor een rolstoellift en het daarvoor bestemde bedrag aan KiKa doneren.
 
Wij wensen u een kunstzinnig en creatief 2015. Samen met u hopen wij er een bijzonder jaar van te maken.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Geachte Lezer,

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Bram Vermeulen overleed. Dat Bram naast zanger, componist en schrijver ook schilder was, is bij een kleiner publiek bekend terwijl hij ook daar groot in was.

Al tijdens zijn leven liepen er afspraken om, samen met ons, een boek uit te geven onder de titel: ‘Bram de schilder’. Helaas heeft dit niet meer zo mogen zijn, waarna het ons in de afgelopen jaren ook niet is gelukt het project te voltooien. Evenals het afronden van enkele zeefdrukken waar de ontwerpen en kleurscheidingen voor klaar lagen.

Financiering van het plan is het struikelblok. Om nu toch het boek ‘Bram de schilder’ uit te geven, dat verhaalt over zijn striptekeningen, de reden waarom hij is gaan schilderen en waarin een groot deel van zijn geschilderde oeuvre is opgenomen, doen wij een beroep op u.
Wij vragen u om ons financieel te willen steunen bij het uitgeven en de presentatie van dit boek, waar u uiteraard weer iets voor terug ontvangt.

Als u het project een warm hart toedraagt kunt u gebruik maken van genoemde opties. Wij verzoeken u uw toezegging per mail (info@baxkunst.nl) aan ons bekend te maken.

Pas bij een voldoende financiering van het project zullen wij van start gaan en u verzoeken het geld over te maken op een door ons aangegeven rekening nummer t.g.v. project ‘Bram de schilder’.
Direct na het verschijnen van het boek zenden wij u de bij uw optie behorende reservering zo spoedig mogelijk toe.
Bij onvoldoende financiering van het project gaan wij niet van start en hoeft u ook niets te ondernemen. Wij zullen u dit laten weten, waarmee ook uw aanbod komt te vervallen.

U kunt kiezen uit de volgende opties:

Optie A : € 25,-
Bij een gift van € 25,- ontvangt u, na voltooiing van het project, als dank een set van 6 ansichtkaarten van schilderijen van Bram Vermeulen gratis toegezonden.

Optie B : € 50,-
Bij een donatie van € 50,- krijgt u, na voltooiing van het project, als dank een set van 6 ansichtkaarten plus een uitnodiging voor de boekpresentatie te Sneek.

Optie C : € 100,-
Voor een bijdrage van € 100,- ontvangt u, na voltooiing van het project, het boek ‘Bram de schilder’ plus een uitnodiging voor de boekpresentatie te Sneek.
 
Optie D : € 250,-
Als sponsor met een bedrag van € 250,- ontvangt u, na voltooiing van het project, het boek ‘Bram de schilder’ plus een genummerde zeefdruk ‘De Waardering’ en twee uitnodigingen voor de boekpresentatie te Sneek. Tevens wordt uw naam vermeld in de kolom ‘Vrienden van het project Bram de schilder’.”

Optie E : € 500,- (of meer)
Als sponsor met een bedrag van € 500,- ontvangt u, na voltooiing van het project, het boek ‘Bram de schilder’ plus een genummerde zeefdruk ‘De Waardering’ en twee uitnodigingen voor de boekpresentatie te Sneek. Daarnaast wordt uw bedrijfsnaam en logo opgenomen in het boek onder de noemer project sponsoren.

Optie F : Alleen reserveringen:

Ook kunt u middels een e-mail één of meerdere exemplaren van het boek 'Bram, de schilder' ter waarde van € 37,50 bestellen.

Stuur ons een bericht: info@baxkunst.nl
waarin u uw optie of reservering(en) aan ons bekend maakt en tevens uw postadres vermeldt zodat wij een latere zending juist kunnen uitvoeren.
Verder doet u even niets. Wij zullen u op de hoogte blijven houden.

Wij hopen op u te mogen rekenen en samen met een grote groep enthousiaste ‘vrienden van Bram’ het boek op korte termijn te kunnen uitgeven.

Peter Bax
Initiatiefnemer

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UITNODIGING EXPOSITIE

Wij nodigen u mede namens Weduwe Joustra uit te komen exposeren in onze galerie tijdens de ‘Maand van Sneek’ van 4 t/m 31 oktober 2014.

Iedereen, klant - fan - ondernemer of slijter van Weduwe Joustra, mag op zijn of haar geheel eigen wijze iets kunstzinnigs maken wat te maken heeft met (150 jaar) Weduwe Joustra.
Dat kan een schilderij zijn, een gedicht, een foto, een object, het maakt niet uit. Je creatie lever je in bij Galerie Peter Bax. Alle inzendingen (geen uitzonderingen) worden opgehangen / geplaatst in de knusse Galerie aan de Singel, vlakbij de Waterpoort. Gedurende de maand oktober vindt daar de Expositie ‘150 jaar Weduwe Joustra’ plaats.
Iedere bezoeker kan het mooiste werk uitkiezen en aangeven. Uit alle reacties volgt uiteraard 'de winnaar'!

Sneek is meer!
Samen met Weduwe Joustra en nog een aantal ondernemingen organiseren we de 'Maand van Sneek'. Een maand lang feest in hartje Sneek gedragen door 150 jaar Weduwe Joustra en met als hoogtepunt de expositie in Galerie Peter Bax.

Deelnemersvoorwaarden

 • Een twee dimensionaal werk mag max. 50 x 65 cm. Zijn.

 • Een drie dimensionaal werk mag niet groter zijn dan 32 x 32 x 32 cm.

 • Aanleveren: Inzendingen dienen gepaard te gaan met een omschrijving, voorzien van
  een waardebepaling, uw naam adres woonplaats, telefoon en e-mail adres.

 • De werken zijn verzekerd vanaf het moment van aanleveren tot het moment waarop ze de galerie weer verlaten.

 • Inzenden / aanleveren van 2 tot uiterlijk 30 september.

 • Retour: Na afloop kunnen de werken retour gehaald worden. Vanaf 1 november t/m 8 november kunnen de werken worden afgehaald. Daarna mogen wij de werken op uw kosten retour zenden.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARCHIEF:


SNEEK – Woensdag 14 mei 2014 werd er een bijzonder bezoek gebracht aan de Johannes Postschool.

De basisschool kreeg bezoek van ‘de Kunstbus’ na de schoolprijs te hebben gewonnen tijdens de kleurplatenwedstrijd “400 jaar Waterpoort, symbool van Sneek” in september 2013. De kleurplaatactie is een enorm succes geworden, van de ruim 5000 kleurplaten verdeeld over 22 scholen zijn er ruim 3000 retour gekomen.

Sinds dit schooljaar is vakdocent Redmer Bax beschikbaar om kunstlessen te geven op basisschool locaties. Met een verrassend programma enthousiasmeert hij jonge kinderen voor kunstwerken. Deze woensdag werden leerlingen van groep 1 en 2 op de proef gesteld om échte kunstkenner te worden. Aan het einde kreeg iedere leerling een kunstkenner-diploma. De kinderen hebben een kunstzinnige ochtend beleefd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GALERIE PETER BAX STEUNT MET VERKOOP VAN BEELDEN DE AZIATISCHE OLIFANT

Ga
lerie Peter Bax neemt beschilderde olifanten in het kader van de Elephant Parade op in haar collectie. Collectors items beschilderd  door internationaal bekend staande kunstenaars. Kunstzinnige cadeau artikelen, leunend tegen kunstobjecten. 

 
De Elephant Parade is een initiatief van Marc en Mike Spits. Toen Marc op vakantie was in Chiang Mai, Thailand, raakte hij aan de praat met de Thaise eigenaar van het pension waar hij verbleef. Die vertelde hem dat Chiang Mai vroeger het olifanten epicentrum van Thailand was, maar dat de olifant inmiddels bijna uitgestorven is. Ook hoorde Marc via deze man over het eerste olifantenziekenhuis ter wereld, opgericht door Soraida Salwala. Marc reisde naar Lampang, zo’n 70 km buiten Chiang Mai, waar het olifantenziekenhuis gevestigd is. Marc: “Soraida vertelde mij over haar initiatief en hoe moeilijk het is om het ziekenhuis draaiende te houden. Ze ontving geen subsidies van de regering en het ziekenhuis was hard aan uitbreiding toe. Maar waar haal je de middelen vandaan?” Soraida nam Marc mee naar Mosha, een zwaargewonde baby olifant die haar onderbeen was kwijtgeraakt toen ze op een landmijn stapte. “Dit was het punt waarop ik dacht: ik wil iets voor Soraida en haar olifanten doen. En dan niet alleen maar een cheque uitschrijven, maar echt iets structureels, zodat we de Aziatische olifant een toekomst kunnen bieden.”
Zo is het project begonnen. Het leek hun fantastisch om de Aziatische olifant te helpen op een manier die voordelig is voor zowel kunstliefhebbers, sponsors, kopers, kunstenaars en natuurlijk de olifant zelf. Uitgaande van deze gedachte hebben de heren Bax besloten om deze kleurrijke olifanten permanent in hun ‘cadeaucollectie’ op te nemen. De objecten zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaars.

Tentoonstellingen
Elephant Parade is tevens ’s  werelds grootste openluchttentoonstelling van gedecoreerde olifantenbeelden, die bewustwording wil creëren onder de mensen  en de dialoog over het behoud van de Aziatische olifant wil openen. Mensen die een Elephant Parade beeld kopen, kunnen hier dan dus deel van uitmaken.
Tegenwoordig zijn er Elephant Parades over de hele wereld. In Europa is de laatste die van Luxemburg en Trier en de UK Tour in Groot Brittannië. Amsterdam, Antwerpen, Dana Point (Californië, VS), Kopenhagen, Londen, Milaan, Rotterdam en meer.

De eerste exemplaren die in de Galerie zijn te bezichtigen werden getoond tijdens de expositie “Hommage aan François Lodewijckx”.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In samenwerking met Galerie Peter Bax, die regelmatig exposities in het Theater Sneek verzorgt, is sinds deze week de expositie ‘Bevroren licht’ van Han Reeder van start gegaan. De expositie in het Theater Sneek valt tijdens voorstellingen en de openingstijden van de kassa te bezichtigen.


Han Reeder (1939) woont en werkt in Sneek en is autodidact.

“Natuur, landschap en het licht. Langs die drie oriëntatiepunten ontwikkelt zich mijn werk, veelal projectmatig. De werkelijkheid zoals die zich aandient is niet meer dan vertrekpunt. Het concept is de stuwende kracht in het creatieve proces. Omdat het concept natuurlijk niet beperkt blijft tot het realiseren van één werk, ontstaat van werk naar werk, al doende iets van een verhaal. Ik werk dan ook graag seriematig.” Aldus Reeder.
In de expositie is het licht zelf onderwerp. Zijn glasobjecten, veelal van blank glas, komen voort uit dezelfde obsessie met licht. Glas is voor Han Reeder ‘het zingen van licht’.
Hij heeft veel geëxperimenteerd met foto’s van flesvormen, niet van glas maar van ijs. Zelf kleurloos, spelen hun spel met het daglicht of misschien omgekeerd. De adembenemende verandering van kleuren wordt versterkt door de breuken, holtes en barsten in het ijs. Verstrooiing, spiegeling en breking van het licht zijn het resultaat van de spanningen in het ijs die optreden tijdens het vriezen. Na de flesvormen van ijs is Reeder gaan experimenteren met kinderballonnetjes; “voor mezelf een heerlijk uit de hand gelopen feestje.” Aldus Reeder.Nieuwjaarsboodschap
Wij blikken terug op een mooi jaar maar niet een gemakkelijk jaar.
 
Een jaar waarin wij met inzet, maar vooral veel plezier een aantal bijzondere exposities organiseerden zoals die in het kader van het Nederland-Ruslandjaar en de expositie ‘Hommage aan Jan van Tuinen’ de Sneker kunstenaar die in augustus 2012 overleed.

Ook de expositie ‘400 Jaar Waterpoort’ was een hoogtepunt rond de jubilerende Waterpoort. Helemaal in combinatie met de daaraan gekoppelde kleurplaat-expositie ‘400 Jaar Waterpoort’ door schoolkinderen van  meer dan 20 lagere scholen. De verspreiding van ruim 5000 kleurplaten leverde bijna 3000 inzendingen op, een geweldig groot aantal dat onze verwachting ruim oversteeg.

Begin 2013 zijn wij ook onze Juniorkunstuitleen gestart die langzaam maar gestaag zijn leden weet te werven. Junior leden leren terwijl zij kunst lenen deze meer te waarderen en sparen gelijktijdig voor een aankoop in de toekomst. Samen met de galerie doneert het junior-lid maandelijks een deel van het abonnementsgeld aan KIKA. Het is mooi te zien hoe enthousiast deze doelgroep, die wij voorheen nauwelijks over de drempel haalden, op de kunstuitleen reageert. Juniorkunstuitleen is in onze ogen net zoiets als de bibliotheek waar je boeken leent. Het is een afdeling binnen ons bedrijf waar wij veel plezier aan beleven.
De juniorkunstuitleen en ons kunsteducatie-programma, waarbij wij jongeren en onderwijs met kunst verbinden, blijken ook nog eens onderling versterkende factoren te zijn.

Er is steeds meer vraag naar onze kunsteducatie-programma’s. Wij kennen onze eigen presentatie, ook voor groepen ouderen, maar werken in dit verband ook samen met Het Fries Scheepvaartmuseum en Katrein Kunst. In deze driehoek bieden wij een leerzaam en gevarieerd programma met kijk en doe opdrachten.

Wij kijken ook tevreden terug op de uitbreiding van onze collectie en het professionaliseren van onze website met webwinkel. Het bijwerken en onderhouden hiervan doen wij in samenwerking met stagiaires van ROC Friese Poort. Ook in 2014 zal hier opnieuw ruim aandacht aan worden geschonken. Dat steeds meer mensen onze nieuwsbrief wensen te ontvangen en het stijgende aantal bezoekers van onze website en daarmee ook in onze Galerie, ervaren wij als een compliment voor onze inzet op dit gebied.

2013 was ook een moeilijk jaar.

Een jaar waarin wij per saldo een aantal uitleenklanten zijn kwijtgeraakt. Het aantal bezoekers aan de exposities drastisch steeg, maar de verkopen uit exposities ruim zijn gedaald en ook de overige winkelomzetten onder druk zijn komen te staan. Ook onze bank heeft uiteindelijk niet mee willen werken aan het omzetten van de eenmanszaak in een VOF,  waarin wij als vader en zoon samen verder konden. Maar wij gaan gewoon verder. We voeren nu beide een eenmanszaak binnen dit pand. Een lastige keuze waarbij wij de bank hier helaas als buitengewoon stugge en volgens protocol dicterende partij hebben leren kennen.

In deze tijd van veranderende economische en maatschappelijke werkelijkheid, zien we ook dat het woord SAMEN belangrijk is. Samen met u, onze kunstuitleenleden en al onze andere relaties, willen we verder bouwen.
Nog geen lid, word dan juist nu lid van onze kunstuitleen. Voor slechts € 17,50 per maand (waarvan € 7,50 aan spaartegoed) kunt u kunstwerken lenen tot een waarde van € 1.250,-. Bent u al lid van onze kunstuitleen dan vragen wij u anderen enthousiast te maken en hen te wijzen op ons actief optreden in de markt.

Ons voornemen in 2014 is dat wij harder tegen de stroom in willen roeien als dat nodig is en mee zullen veren waar dat kan. Ondanks de moeilijke tijden binnen het bedrijfsleven willen wij kantoren en bedrijven wijzen op het gunstige effect van kunstuitleen. Kunst is net als eten en drinken, nodig om lichaam en brein gezond te houden. Het draagt bij aan welzijn en een breder wereldbeeld.

Ook willen wij  onze kring van vrienden van de galerie uitbreiden. Voor € 20,- bent u vriend van de galerie en profiteert u van vele extra voordelen. Als vriend heeft u standaard recht op 10% korting op alle inlijstwerk. De vriendenbijdragen worden benut om non-commerciële exposities te bekostigen en onze educatieve programma’s verder te kunnen ontwikkelen. Door vriend te worden van onze galerie draagt u bij aan een gezond en levendig kunstklimaat in Súdwest-Fryslân.

Ook willen we een lang gekoesterde wens, een rolstoellift voor invaliden in de galerie, realiseren. Nooit hebben wij om enige vorm van subsidie gevraagd of gekregen, maar voor dit doel zouden wij wel graag een subsidiebron willen aanspreken. Tot op heden hebben wij die bron echter niet kunnen vinden. Het is om die reden dat wij sinds kort aan bezoekers, en dat geheel vrijblijvend, een kleine donatie vragen voor hun bezoek, aan de expositie. Een vrije gift dus. Ook continueren we de bliksemloterij, die wij ten bate van Serieus Verzoek hielden, binnen onze galerie, waarbij nu de opbrengst aangewend gaat worden voor een rolstoellift.

Wij hopen ook dat in 2014 ons verzoek aan de gemeente om, evenals o.a. het Theater Sneek en Kunstencentrum Atrium, met onze Kunstuitleen zichtbaar te zijn in een goede bewegwijzering in de stad. Dit zou een hoge mate van waardering voor ons betekenen, na ruim 20 jaar inzet voor kunst en cultuur in de regio.

Wij kijken, ondanks en dankzij de gebeurtenissen die net geschetst zijn, tevreden terug op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Vanuit een positief beeld treden wij het nieuwe jaar in. Wij hopen hierbij mee te kunnen liften op het voorspelde economisch herstel. Aan onze inzet zullen wij het niet gelegen laten.

Wij rekenen op continuering van onze contacten en zien jullie allen graag in volle gezondheid en met regelmaat terug in dit nieuwe jaar.

Wij wensen jullie dan ook alle goeds voor 2014.

Openingstijden:

 • Maandag: Gesloten
 • dinsdag: 13:30 - 18:00 uur
 • woensdag: 13:30 - 18:00 uur
 • donderdag: 13:30 - 18:00 uur
 • koopavond: Gesloten
 • vrijdag: 13:30 - 18:00 uur
 • zaterdag: 10:00 - 17:00 uur
 • zondag: Gesloten