Galerie Peter Bax

Aantal items: 0 Bedrag: € 0,00 bestellijst

kunstuitleen Sneek Sudwest Fryslan - ruim 400 kunstenaars in Stock

Lussigny (FRA), Guy de

Zonder titel

Voor meer informatie bel, binnen de openingstijden, 0515-422772. Of stuur een e-mail: info@baxkunst.nl. Informeer ook naar onze gespreide betalingsmogelijkheden.
 
Guy de Lussigny
Geboren in Cambrai, Noord-Frankrijk 30 augustus 1929, is overleden Parijs 14 juli 2001.

Een Franse schilder van de school van de geometrische abstractie.
Guy de Lussigny begonnen met schilderen in 1950. In eerste instantie als een figuratief schilder, maar hij trad al snel in de voetsporen van Mondriaan en Malevitsj. Een ontmoeting vond plaats met Gino Severini, één van de oprichters van de Italiaanse futuristische beweging in 1955. Severini moedigde Lussigny aan zijn gekozen pad in geometrische abstractie na te streven. De rechte lijn, vierkant formaat en kleur komen Lussingy’s werk domineren. In 1956 ontmoette hij de schilder Auguste Herbin, een bijeenkomst die even zo belangrijk bleek. De galeriehouder Colette Allendy organiseerde de eerste individuele tentoonstelling van Lussigny in Parijs in 1959. Daarna exposeerde hij regelmatig in Frankrijk, in heel Europa en in Japan.
In 1967 vestigd Lussigny zich definitief in Parijs en nam deel aan een aantal salons, waaronder 'Grands et Jeunes d'aujourd'hui', 'Salon des réalités Nouvelles' en 'Salon comparaisons'. Van 1969 tot 1975 werkte hij samen met Denise Rene in Parijs en New York.

1974 markeert zijn derde belangrijke ontmoeting met de Italiaanse schilder Antonio Calderara. Ze worden snel vrienden. Vriendschap met artiesten ("mijn collega's") is een belangrijk element in zijn leven, met name die van de Duitse beeldhouwer Hans Steinbrenner, de Italiaanse beeldhouwer Francesco Marino Di Teana en de schilder Antoine de Margerie.
Guy de Lussigny’s schilderijen, zuiver en precies, geven een poëtisch gevoel. Het vierkant wordt, voor de kunstenaar, 'de meest harmonieuze vorm van menselijke uitvinding', terwijl de lijn 'een nauwkeurige weergave van wiskundige redeneringen' is. Met deze elementen creëert Lussigny een beeldtaal met als doel het bereiken van 'een soort perfectie'. In 1968 ontvangt hij van het Institut de France en de Academie des Beaux-Arts  de Prix Dumas-Millier.
Zijn werken zijn te vinden in tal van openbare collecties en musea in Valenciennes, Montbeliard, de Fondation Calderara, Fnac, Frac Ile de France, Macon, Mondriaanhuis, Museum Tavet-Delacour de Pontoise, Musée Matisse du Cateu-Cambresis en vooral in de Musee des Beaux-Arts de Cambrai, met 120 werken uit de Andre Le Bozec donatie.
 
Met een universitair diploma voor geschiedenis en als volleerd pianist, was Guy de Lussigny was een gecultiveerde persoon.

Prijs: € 185,00

Bestellen